Ολοένα βλέπω όλο και περισσότερα άρρωστα πεύκα στο Αμόνι. Το ίδιο έχουν διαπιστώσει και πολλοί Σοφικίτες που ζουν από την γη και από το δάσος και γνωρίζουν περισσότερα. Το πιο πιθανό είναι το πευκόφυτο δάσος της Σολυγείας να έχει προσβληθεί από το φλυοφάγο έντομο Tomicus piniperda που είναι το ίδιο με αυτό που κατέστρεψε χιλιάδες στρέμματα του δάσους του ΣΕΥΚ ΣΟΥ το 2019. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για αυτό το έντομο στο WikiPedia εδώ.


ΑΡΘΡΟ ΑΠΟ ΤΟ thesnews.gr


ΣΕΙΧ ΣΟΥ: Ήξεραν το πρόβλημα από το 2016 αλλά δεν έκαναν τίποτα!

Μέτρα «ασπιρίνες» από το υπουργείο Περιβάλλοντος – Σύσκεψη των δημάρχων μετά την κατακραυγή.

Η Γεσθημανή Χατζηπαρασίδου μετά από μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ο δικηγόρος Ευάγγελος Μπόστας κίνησε τις διαδικασίες και ανέθεσε την προκαταρκτική εξέταση σε πταισματοδίκη, ο οποίος θα διερευνήσει και τυχόν ποινικές ευθύνες, ενώ το αδίκημα που ερευνάται είναι αυτό της υποβάθμισης περιβάλλοντος δια παραλείψεως. Ήδη σύμφωνα με τις πληροφορίες έγιναν οι πρώτες κλήσεις των αρμόδιων προσώπων για να παρουσιαστούν ενώπιον του.

Γνωστό από το 2016!

Το φαινόμενο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη 19 Ιουνίου ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, ήταν γνωστό στο δασαρχείο από το 2016.
Ο κ. Δανιηλίδης ζήτησε η έρευνα που ξεκίνησε από τη δικαιοσύνη να προχωρήσει άμεσα έτσι ώστε να αναδειχθούν οι ευθύνες όσων ολιγώρησαν.
«Για την καταστροφή αυτή υπάρχουν ευθύνες και πολιτικές και ποινικές και πειθαρχικές, οι οποίες πιστεύουμε ότι με την έρευνα της Δικαιοσύνης, που ήδη έχει επέμβει, θα αποκαλυφθούν και θα αποδοθούν, όπως πιστεύουμε ότι θα πρέπει να υπάρξει και υποδειγματική τιμωρία για αυτή την καταστροφή του περιβάλλοντος, ώστε να μην τολμήσει κανείς στο μέλλον να επιδείξει παρόμοια ολιγωρία για ένα ζωτικής σημασίας δημόσιο κοινωνικό αγαθό όπως είναι το δάσος», ανέφερε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος τονίζοντας ότι «τα λάθη του Δασαρχείου θα μας οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερη καταστροφή».
Χαρακτήρισε «ψίχουλα» τις 50.000 ευρώ που ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος την περασμένη εβδομάδα από το Ράδιο Θεσσαλονίκη για την επιτάχυνση των διαδικασιών υλοτόμησης, λέγοντας ότι την ίδια ώρα «μεγάλα κονδύλια του Πράσινου Ταμείου οδηγούνται προς άλλες κατευθύνσεις».

Ντοκουμέντα….

Ο πρόεδρος της σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ. και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Δασολογικής Εταιρείας, Θεοχάρης Ζάγκας, παρουσίασε φωτογραφίες από δορυφόρο που δείχνουν σημεία του δάσους προσβεβλημένα από το 2017.
«Δυστυχώς», όπως είπε, «διαπιστωμένα και με αποδείξεις, η προσβολή αυτή εμφανίστηκε το 2017, ενδεχομένως και το 2016 και, ενώ θα έπρεπε άμεσα να φροντίσουμε να την περιορίσουμε, φτάσαμε σήμερα και πάλι να καθυστερούμε».
Αναφορικά με την αποκατάσταση της ζημιάς ο κ. Ζάγκας εκτίμησε ότι εφόσον με συνέπεια εφαρμοστούν όσα πρέπει μέσα σε 2-3 χρόνια το πρόβλημα θα έχει αντιμετωπιστεί.
«Επειδή, όμως, οι εκτάσεις προσβολής είναι πολύ μεγάλες σε κάποιες περιπτώσεις, εκεί θα πρέπει να επανασχεδιάσουμε το δάσος του αύριο, δηλαδή θα πρέπει να επιλέξουμε τα κατάλληλα είδη και σχεδιασμένα να αρχίσουμε να φυτεύουμε, έτσι ώστε αντί να κλαίμε για την καταστροφή, να χειροκροτούμε τα δάση του αύριο και των μελλοντικών γενεών, με μεγάλη συμμετοχή πλατύφυλλων ειδών που ταιριάζουν απόλυτα στις οικολογικές συνθήκες του Σέιχ Σου» υπογράμμισε.

«Χαλαρή» υλοτόμηση

Με ρυθμούς «χελώνας» κινείται η διαδικασία της υλοτόμησης. Οι 6-7 υλοτόμοι των δέκα πρώτων ημερών αυξήθηκαν σε 36 αμέσως μετά του Αγίου Πνεύματος και επιχειρούν στις θέσεις «Μπαρμπαγιώργη» και «Καρά Τεπέ» από την πλευρά του Φιλίππειου, ενώ υπάρχουν και άλλοι 15 στα Πεύκα.

«Μπαρούτι» τα ξερά κλαδιά

Οι υλοτόμοι, παράλληλα με το κόψιμο των προσβεβλημένων δέντρων, έχουν επιφορτιστεί με την απομάκρυνση των κορμών και των κλαδιών. Κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να συμβαίνει, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη, ο οποίος είπε ότι τα μικρά ξερά κλαδιά μένουν στο δάσος και αποτελούν «μπαρούτι» σε περίπτωση πυρκαγιάς.
Σημείωσε ακόμη τον κίνδυνο από πλημμυρικά φαινόμενα στις περιοχές πέριξ του δάσους, όπου καταλήγουν οι λεκάνες απορροής καθώς δεν θα υπάρχουν δέντρα να συγκρατούν τα νερά.

«Κατάσταση έκτακτης ανάγκης»

Ο δικηγόρος Βαγγέλης Μπόστας, ο οποίος έκανε και τη μηνυτήρια αναφορά, στάθηκε στις ευθύνες και την ολιγωρία των αρμόδιων φορέων κάνοντας λόγο για συνθήκες έκτακτης ανάγκης χωρίς όμως να έχουν παρθεί τα κατάλληλα μέτρα. «Έχουμε μία έκτακτη κατάσταση και δεν βλέπω καμία Περιφέρεια να έχει δρομολογήσει μία συγκέντρωση των όμορων δήμων, των πανεπιστημιακών, του Δασαρχείου, του στρατού, να δούμε πώς μπορεί να συνεισφέρει ο καθένας» τόνισε ο κ. Μπόστας.

«Φρένο» στο δασοκτόνο έντομο από τον δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη

Το έντομο «φονιάς» χτύπησε και περιοχές του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη σε τμήμα του Σέιχ Σου και στις θέσεις Πλατανάκια, Ανάληψη, Ηρώον Πανοράματος.
Ο δήμαρχος Ιγνάτιος Καϊτεζίδης πραγματοποίησε επιτόπια αυτοψία και ζήτησε από τους ειδικούς γεωπόνους να του υποδειχθούν επακριβώς τα σημεία που χρήζουν άμεσης επέμβασης προκειμένου να ξεκινήσει κατά προτεραιότητα η υλοτόμηση των δέντρων που έχουν προσβληθεί ενώ συνεκλήθη και έκτακτο δημοτικό συμβούλιο για την έγκριση των σχετικών κονδυλίων.
«Είμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση, πέρα και πάνω από τις αρμοδιότητές μας ως δήμος, γιατί το δάσος μας αφορά όλους και ανήκει σε όλους μας. Το δάσος είναι η ίδια μας η ζωή, γι’ αυτό και παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας», δήλωσε ο κ. Καϊτεζίδης.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ

«Οι δασικές υπηρεσίες αντέδρασαν άμεσα»

Ο αναπληρωτής υπουργός περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, μετά από συσκέψεις που είχε με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και αρμόδιους φορείς εκτίμησε ότι με βάση τα στοιχεία των συσκέψεων, η ευρεία προσβολή των δέντρων έγινε ορατή ακριβώς μετά το Πάσχα, οπότε και οι δασικές υπηρεσίες αντέδρασαν άμεσα.
Σύμφωνα με τον υπουργό, από την προηγούμενη εβδομάδα, τουλάχιστον 80 δασεργάτες με τα αντίστοιχα ζώα εργασίας, εργάζονται για το κόψιμο και την απομάκρυνση των ξερών κορμών.
Ο κ. Φάμελλος υπογράμμισε ότι στα μέσα καλοκαιριού θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες αναγέννησης του δάσους, είτε με υλοτομίες για την ενίσχυσης της φυσικής αναγωγής της δρυός, είτε με τεχνητές αναδασώσεις.
«Έχουν ενεργοποιηθεί οι δασικές υπηρεσίες και υλοποιείται ένα ευρύ πρόγραμμα αντιμετώπισης όχι μόνο στο Σέιχ Σου, αλλά και στους γειτονικούς ΟΤΑ, Ωραιοκάστρου και Θέρμης. Έχω ζητήσει στην ίδια κατεύθυνση να αξιοποιηθεί το κοινωφελές Πρόγραμμα Δασοπροστασίας των Υπουργείων Εργασίας και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως και η έκτακτη συνεισφορά μας με 50.000 ευρώ που εγκρίθηκε από τις 5 Ιουνίου» είπε ο κ. Φάμελλος.

Διασπορά του εντόμου

Μετά από αυτοψίες, διαπιστώθηκε ότι το φαινόμενο παρουσιάστηκε σε περιορισμένη έκταση και σε άλλες περιοχές όπως το Ωραιόκαστρο, το Πανόραμα, η Θέρμη, ο Χορτιάτης και ο Σταυρός.
Οι δασικές υπηρεσίες έχουν αποφασίσει με τους αντίστοιχους Δήμους την άμεση απομάκρυνση των ξερών κορμών πεύκων και την καλλιέργεια εξυγίανσης όλων των δασών (δημοτικών και δημόσιων).

Το «κατηγορώ» των δημάρχων

Την εντατικοποίηση των ενεργειών για την αντιμετώπιση του εντόμου «φονιά» που κατατρώει τα δέντρα στο περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου ζητούν οι δήμαρχοι και εκπρόσωποι τους στην έκτακτη συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας. Ζητούν την άμεση κινητοποίηση του Δασαρχείου και των αρμόδιων υπουργείων έτσι ώστε η υλοτόμηση που έχει ξεκινήσει να γίνει με γοργούς ρυθμούς όπως και η απομάκρυνση των ιερών κορμών.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ και δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Λάζαρος Κυριζογλου επέρριψε ευθύνες στις δασικές υπηρεσίες και στο υπουργείο: «Δεν ήμαστε σοβαροί αν νομίζουμε ότι με 50.000 που εξήγγειλε ο κ. Φάμελλος , με λίγα γαϊδούρια και με λίγους υλοτόμους μπορεί να αντιμετωπιστεί ένα τόσο σοβαρό ζήτημα». Ζήτησε ακόμη πέραν από την άμεση κοπή και απομάκρυνση των ιερών δέντρων να εκπονηθεί ένα σχέδιο ανάπλασης με άλλες ποικιλίες δέντρων.

Από τη μεριά του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης εξέφρασε την εκτίμηση ότι το δάσος δεν θα χαθεί, ωστόσο, όπως είπε, «δεν έπρεπε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο για κινητοποιηθούν οι αρμόδιοι». Πρότεινε να δημιουργηθεί διαδημοτική επιχείρηση για τη διαχείριση του δάσους, καθώς και να διατεθεί προσωπικό και για την φύλαξη και για την συστηματική παρακολούθηση.

«Να μπει ένα ευρώ εισιτήριο για τον κόσμο που θέλει να εισέλθει και να διασκεδάσει στον χώρο. προκειμένου να καλυφθούν τα έξοδα. Δεν μπορεί να καλύπτει τα έξοδα ο κρατικός προϋπολογισμός» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μπουτάρης.

ΠΗΓΗ: thesnews.gr


Και ένα άρθρο από το iefimerida.gr

Αποκαρδιωτικές εικόνες: Ενα έντομο τρώει το δάσος του Σέιχ Σου!

Μονάχα θλίψη προκαλούν οι εικόνες που έρχονται από το δάσος του Σέιχ Σού στη Θεσσαλονίκη, αφού φλοιοφάγο έντομο αποδεκατίζει το πυκνό πευκοδάσος.

Οπως γράφει το rthess.gr, πρόκειται για το φλοιοφάγο έντομο με την επιστημονική ονομασία Tomicus piniperda, γνωστό και ως έντομο φονιάς των πεύκων. Μέχρι στιγμής έχουν χαθεί 3.500 στρέμματα δηλαδή σχεδόν το 1/10 του δάσους του Σέιχ Σού.

Δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με ψεκασμούς
Σημειώνεται, ότι το συγκεκριμένο έντομο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με ψεκασμούς, ενώ αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που κάνει την εμφάνισή του, αφού πριν από 2,5 χρόνια υπήρχαν αναφορές για πεύκα τα οποία είχαν νεκρωθεί εξαιτίας του. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στη περιοχή του Ρετζικίου όπου ήδη το έντομο έχει ξεράνει μεγάλο αριθμό πεύκων.

Οι εικόνες από το δάσος του Σέιχ Σού μιλούν από μόνες τους:
Πηγή: iefimerida.gr

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.