Μετά από τις πυρκαγιές που έγιναν στις 23-24/07/2020 στις Κεχριές & Αθίκια αλλά και αυτή στις 22/08/2017 στην Άνω Αλμυρή που γλυτώσαμε από μια μικρή νεροποντή είναι υποχρεωτικό πλεον να σκεφτούμε πρακτικές λύσεις για την προστασία του οικισμού μας από μια μελλοντική πυρκαγιά.

Σήμερα ο Δήμαρχος Κορινθίων έδωσε συνέντευξη τύπου σχετικά με την πυρκαγιά που έκαψε 32000 στρέμματα. Στο 15ο λεπτό αναφέρεται στο οικισμό μας και λέει τα εξής:

Ειδικα σε περιοχες που είναι το Αμονι που έχει τα χαρακτηριστικά που είχε το Μάτι χρειάζετε προσοχή και ιδιαίτερες; προληπτικές ενέργειες για να μην θρηνήσουμε θύματα…τώρα είπα ένα παράδειγμα μόνο…υπάρχουν και άλλα αν θέλετε να τα συζητήσουμε άλλα ο δήμος από τώρα σχεδιάζει έργα άλλα και ενέργειες, δράσεις οι οποίες θα μας επιτρεψουν να λειτουργήσουμε καλύτερα στον τομέα της πρόληψης και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος στα θέματα τα τεχνικά ο κ.Πούρος θα σας πει περισσότερες λεπτομέρειες.

 

Πιστεύω οτι θα κάνει κάποια από τα ακόλουθα.

1) Κατασκευή δρόμου διαφυγής.

2) ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ στο Αμόνι

2) Να επιβάλει τον νόμο 3852/2010 που καθιστά υποχρεωτικό το καθάρισμα των οικοπέδων από τους ιδιοκτήτες. Σχετικό άρθρο: https://www.astrosnews.gr/b-kynoyria/dimos-pros-toys-polites-prostima-se-osoys-den-katharizoyn-ta-oikopeda-toys

3) Να αναγκάσει το δασαρχείο να έλθει να μαρκάρει και να απομακρύνει από τον οικισμό τα δένδρα που είναι περιττά και έχουν έλθει στο τέλος της ζωής τους ή δεν είναι υγιή. 10/15 δένδρα στο στρέμα είναι αρκετά. Το ίδιο ισχύει και για τα άγρια (πουρνάρια, αγριο ελιές κτλ)

4) Να δώσει κίνητρα σε γιδοβοσκούς να έλθουν στον οικισμό και να αφήνουν ελεύθερα τα ζωντάνα με σκοπό να καθαρίζουν το δάσος και να δημιουργούν δρόμους για τους πυροσβέστες. Κάποιοι οικιστές είχαν κάνει καταγγελία σε τσοπάνι γιατί κάποια από τα ζώα του μπήκαν στον κήπο τους και προξένησαν ζημιές. Τώρα τι γνώμη έχουν γι’αυτή τους την πράξη; Δύσκολο εώς αδύνατο να επιστρέψουν οι ρετσινοσυλλέκτες στον οικισμό. έκαναν τρομερή δουλειά όσον αφορά τα μονοπάτια μέσα στο δάσος.

5) Να καθαρίζονται συχνά οι δρόμοι κυρίως από πευκοβελόνες. Σε κάποια σημεία οι πευκοβελόνες έχουν φθάσει τους 10 πόντους.

6) Τα πρώτα σκουπίδια είναι δίπλα σε “εμπρηστικό μηχανισμό” δηλαδή δίπλα σε ένα τεράστιο κάδο που οι οικιστές εναποθέτουν ξερά χόρτα και πευκοβελόνες !!!! Να απομακρυνθεί ΑΜΕΣΑ πριν είναι αργά.

7) Να επισκευάσει τους δρόμους μας και να βάλει στηθαία σε αρκετά σημεία καθώς σε περίπτωση πυρκαγιάς με τον έντονο καπνό οι περισσότεροι αυτοκινητηστές θα πέσουν στον γκρεμό.

Στον χάρτη αυτόν έχω μαρκάρει τα σημειά που δεν υπάρχουν στηθαία και είναι επικίνδυνο ανά πάσα στιγμή να γίνει θανατηφόρο. Όχι μόνο σε περίπτωση πυρκαγιάς όπου ο καπνός είναι πυκνός αλλά και τον χειμώνα με ομίχλη που η ορατότητα είναι χαμηλή ο κίνδυνος παραμένει.

ΔΕΙΤΕ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ ΕΔΩ

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΚΑΙ ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ

Να μας βάλει στο πνεύμα του Σοφικού σχετικά με τον εθελοντισμό. Το Σοφικό έχει αρκετά οχήματα πυρόσβεσης. Θα μπορούσαμε εκαι εμείς με €15000 να πάρουμε ένα μικρό και ευέλικτο όχημα το οποίο να βρίσκεται μόνιμα στο Αμόνι από τον Μαΐου-Οκτωβρίο. Το όχημα αυτό θα φθάσει στην φωτιά συντομότερα από οτι ένα μεγαλύτερο και θα μπορέσει να την προλάβει. Αυτή την τακτική χρησιμοποιούν και οι Εθελοντές του Σοφικού.  Το κόστος για την αγορά του είναι μόνο €50/σπίτι. Το κόστος για το πλήρωμα του, 6 άτομα με 2 άτομα σε κάθε βάρδια, μαζί με την συντήρηση του είναι €6000/τον κάθε μήνα που θα είναι ενεργό. Δηλαδή €20/μήνα για το κάθε σπίτι. για 5 μήνες €100 για κάθε σπίτι. Μπορεί και λιγότερο καθώς έχω βάλει μόνο 300 σπίτια.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.